Początkowo żywność liofilizowana produkowana była dla astronautów. Potem zaczęto ją wykorzystywać w czasie górskich wędrówek. To w końcu jeden z najlepszych sposobów konserwowania jedzenia. Proces liofilizacji to suszenie sublimacyjne, któremu poddawać można nie tylko owoce, ale i warzywa czy zioła. Polega na suszeniu produktów przez bardzo niską temperaturę. Liofilizowana żywność zachowuje swój pierwotny kolor, smak i kształt. Nie traci także właściwości odżywczych i dlatego jest tak popularna.
Owoce liofilizowane – co to takiego?
Procesowi liofilizacji poddaje się często właśnie owoce. Są to w dużej mierze owoce sezonowe, którymi w formie świeżej można się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku. Liofilizacja sprawia, że są dostępne przez cały rok. Sprawdza się ona także w przypadku owoców, które kiepsko znoszą tradycyjne suszenie.
Owoce liofilizowane zachowują swój smak, kolor i właściwości odżywcze. Jednocześnie nie zawierają konserwantów.
Czy owoce liofilizowane są zdrowe?
W wyniku procesu liofilizacji wszystkie właściwości organoleptyczne produktów zostają zachowane. Owoce mają taką samą wartość odżywczą. Są bogate w witaminy, aminokwasy czy minerały. Nie ulegają one degradacji.
Liofilizowane owoce można przechowywać przez bardzo długi czas, ale trzeba im zapewnić do tego odpowiednie warunki. Poza tym liofilizacja pozbawia produkty spożywcze zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Usuwa z nich rakotwórcze azotyny. Za sprawą odparowania wody owoce liofilizowane są lekkie, co ułatwia ich transportowanie oraz przechowywanie.
Gdzie można zaopatrzyć się w owoce liofilizowane i jakie jest ich zastosowanie?
W zasadzie dzisiaj zakup liofilizowanych owoców nie jest problemem. Znaleźć je można w niemal każdym sklepie spożywczym. Dostępne są też w licznych sklepach internetowych.
Wiele osób zastanawia się na pewno, do czego wykorzystać można takie owoce. Można je bez obaw wprowadzić do swojej codziennej diety. To doskonały dodatek do musli czy owsianki. Kilka liofilizowanych owoców może odmienić smak śniadania. Dodatkowo dorzucić je można do maślanki czy jogurtu, co pozwala na szybkie przygotowanie smacznego i zdrowego deseru pozbawionego konserwantów.
Owoce liofilizowane traktowane mogą być jako zdrowa, pyszna przekąska. Są nieocenione przede wszystkim zimą, gdy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Można je dodawać do lodów i innych deserów. Coraz częściej są też wykorzystywane np. do dekoracji tortów i innego typu ciast.